Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

5 věcí, s nimiž zvládnete pracovní pohovor

Posted on 21 May 2023 by Jitka Provazníková

Chcete získat skvělou práci? Pak se vám hodí návod, který čerpá z více než tisíce výběrových řízení.

Schůzka ve firmě, kde se ucházíte o práci, se blíží. Zatím nemáte vybrané oblečení, ještě jste se nezamyslel/a nad otázkami, které by mohly zaznít a přesnou adresu zná jen vaše emailová schránka. Existují “střelci”, kteří dají pracovní pohovor bez jakékoliv přípravy. Prostě přijdou, jsou sebevědomí, přirození a ono to klapne. My ostatní však potřebujeme alespoň krátkou rešerši k tomu, abychom se cítili jistější a připravení.

Během své recruiterské praxe jsem zorganizovala již tisíce pracovních pohovorů, kde jsem získala nespočet zpětných vazeb od zaměstnavatelů i uchazečů. Všechny tyto své zkušenosti jsem pro vás shrnula do 5 přehledných bodů. Vytvořila jsem vám praktický návod, jak byste se měl/a na pracovní pohovor, co nejlépe připravit. Díky mým doporučením budete skvěle vybavení na drtivou většinu výběrových řízení.

1. Zjistěte si základní informace o firmě, kam se hlásíte do práce

Než se vydáte na pohovor, nastudujte v kostce, co firma dělá, jaká jsou její specifika, jaké využívá technologie a jaké vyznává hodnoty. To vám velmi pomůže při odpovědích na dvě typické prověřovací otázky:

  • Proč chcete pracovat v naší firmě?
  • Co vás zajímá na naší firmě?

Těmito na první pohled nevinnými dotazy zkoumá personalista vaši motivaci.

5 věcí, s nimiž zvládnete pracovní pohovor

2. Připravte si odpovědi na 4 klasické otázky, které zazní na každém pohovoru

Některé ze čtyř níže uvedených klasických otázek vás neminou na žádném pohovoru:

  • Jaké jsou vaše silné stránky?
  • Jaký byl váš nejtěžší projekt?
  • Co se vám v poslední době nepovedlo?
  • Jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti?

Stačí trocha nervozity a rázem z vás odpovědi i na takovéto banální dotazy lezou, jak z chlupaté deky. To samozřejmě nepůsobí dobře.

Práce možná právě pro vás

3. Nastudujte budoucí pracovní dovednosti a povinnosti

Před pohovorem důkladně prozkoumejte konkrétní práci, o kterou se chcete ucházet. Pozorně si přečtěte a promyslete všechny požadavky, ať víte, co se od vás případně čeká. Díky tomu také dokážete snáze odpovědět na klíčovou otázku:

  • Proč se domníváte, že jste nejvhodnějším kandidátem na tuto pozici?

Zároveň si můžete na oplátku připravit dotazy na personalistu, v nichž se budete zajímat o detaily, které v popisu pozice chybí.

4. Připravte si vlastní otázky

Položením doplňujících otázek ukazujete váš zájem o práci, což personalisté obvykle hodnotí kladně. Současně se tím dozvídáte podrobnosti o vašich budoucích úkolech, o firmě a také o pracovní atmosféře a fungování týmu kolegů. Doporučuji vám, abyste se zaměřil/a na otázky související s:

  • výkonem práce,
  • velikostí týmu,
  • typem projektů
  • a využívanými technologiemi.

Naopak se na prvním schůzce určitě vyhněte nepatřičným dotazům ohledně:

  • stravenkového paušálu,
  • uvolňování k lékaři,
  • existence relaxační místnosti
  • a typu služebního automobilu.

5. Dejte si záležet, ať působíte dobrým dojmem

První dojem rozhodne o tom, jak si vás personalisté zapamatují. Proto si v první řadě vyberte vhodné oblečení. Případný firemní dress code si můžete zjistit už při sjednávání schůzky. Udělejte zkrátka vše proto, abyste vypadali dobře a upraveně.

Další body k dobru získáte tím, že se dostavíte včas. Probíhání recepcemi na poslední chvíli a sprint do 3. patra vám na klidu určitě nepřidá.

Cílem je působit sebejistě a rozhodně, ale ne arogantně a zbrkle. Mluvte proto uvolněně, přirozeně a formulujte své myšlenky pozitivně.

Chci pomoci s ucházením o práci

Tak vypadá osvědčený návod, jak obstát během pracovního pohovoru, který vychází z mých dlouholetých zkušeností recruiterky. Berte tento typ schůzky jako oboustranný sběr zkušeností a zajímavých informací. Příprava vám pomůže, abyste si byl/a jistý/á v kramflecích a zvýší pravděpodobnost vašeho úspěchu. Někdy ale o vhodnosti kandidátů rozhodují detaily, které neovlivníte. Roli může hrát třeba složení týmu, přirozené sympatie nebo skryté věci, které vám personalisté v inzerátu neprozradili. V takovém případě to neklapne, ani když budete nejlepší ze všech. Pak to ale neberte jako tragédii. Naopak. Alespoň se prosadíte v prostředí jiného pracoviště, které pro vás bude mnohem vhodnější.

Pokud hledáte parťáka, který vám se získáním práce snů pomůže, neváhejte mě kontaktovat. Těší se na vás Jitka Provazníková.

 

 

O autorovi

Jitka Provazníková

Jitka Provazníková, Wallace Myers, specializovaný recruitment a Executive Search

Jitka se specializuje na nábor pracovníků v oblasti engineering, ať už jde o sektor automobilového průmyslu, elektrotechnologie nebo výrobu. Díky důkladným znalostem tohoto prostředí dokáže propojovat zajímavé pracovní příležitosti s těmi správnými lidmi.

Kontaktujte Jitku

 

Share This Article