Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

Adaptace v novém zaměstnání

Posted on 04 November 2019

Povedlo se vám najít nové místo? Nechali jste se zlákat pro změnu zaměstnavatele? Ať už jste museli přesvědčovat o svých kvalitách v několika kolech náročných pohovorů, nebo vám díky odborným znalostem spíše pokládali červený koberec, s nástupem do nové práce začíná období přechodu neboli adaptace. Je to čas, který před každého staví řadu náročných osobních i profesionálních výzev.

Adaptace zaměstnance

Jste to samozřejmě především vy, kdo se musí popasovat s novým prostředím, kolegy a úkoly. Udělat dobrý první dojem. Chovat se způsobem, který odpovídá kultuře dané společnosti. Ukázat, že váš výběr nebyla chyba, ale naopak začátek vzájemně přínosného vztahu.

Na vaší osobnosti záleží, jestli vás nabíjí výzvy a změna sama o sobě, nebo „vystoupení z krabice“ naopak není tím nejlepším, co si dokážete představit. Na vašem zaměstnavateli pak leží možná ještě větší odpovědnost, jestli zvládne využít váš potenciál. Zdali se k vám bude chovat způsobem, který vás motivuje k nejlepším výkonům. Vůbec vám celkově usnadní proces zapracování. Úspěch adaptace závisí totiž nejen na schopnostech jednotlivce, ale – a to především – na připravenosti a vyladěnosti celého adaptačního procesu ve společnosti.

Proces zauceni Prvni tydny v praci

Není výjimkou, když vás po profesionálně zvládnutém náboru zaměstnavatel překvapí až amatérskou nepřipraveností na samotný nástup. Váš nový šéf se ráno diví, že jste už dorazili do práce. Nemá na vás vůbec čas a kolegové si vás přehazují jako horký brambor. Prostě věci neběží tak, jak by měly.

Tohle určitě není začátek, který byste si přáli, ale doporučuji snažit se k věcem stavět co nejvíce pozitivně a aktivně. A také jim dát svůj čas. Problémy v adaptačním procesu se mohou objevit i v kvalitních společnostech, které jsou jinak výborným zaměstnavatelem.

V lepším případě se setkáte s připraveným týmem HR, nadřízeným a kolegy. Tento stav většinou nevzniká sám od sebe, ale je výsledkem systematického přístupu, aplikovaného od vedení až po členy týmu, od vize až po žitou pracovní kulturu. Dobře zvládnutý přístup k novým zaměstnancům je důležitým znakem vyzrálosti firmy a je jasné, že vaše zapracování bude v takovém případě příjemnější a rychlejší. A ve výsledku z toho profitují obě strany.

Proces adaptace noveho zamestnance

Tempo adaptace je další kapitolou. Velmi záleží na pozici, na kterou jste byli přijati, a na vašich předchozích zkušenostech. I zde často vznikají třecí plochy, zejména v případě nedostatečné vzájemné komunikace. Očekává od vás zaměstnavatel, že budete schopni podávat plnohodnotné výkony „nejpozději“ první den v práci? Nebo ví, že přicházíte z jiného oboru, chápe složitosti z toho plynoucí a počítá s nutností postupného zapracování? Tyto a podobné skutečnosti by se měly řešit už v rámci náboru, aby měly obě strany včas jasno. Pokud tomu tak nebylo, raději se ptejte, vyhnete se tak případným nepříjemnostem.

Pracovní život bude v budoucnu pro většinu lidí ve znamení většího počtu zaměstnavatelů i několikeré změny pracovní náplně. Vedle témat, jako je výběr správného místa a evergreenů typu jak zvládnout pohovor, tak bude proces zapracování hrát stále větší roli v celkové efektivitě náboru a bude zaměstnancům stále lépe pomáhat zvládnout jedno z nejnáročnějších období profesní kariéry.