Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

Co chystají giganti - elektromobilita 2022

Posted on 18 January 2022

V první polovině roku 2021 se výrobci elektromobilů v Evropské Unii svorně těšili z vysoké poptávky, která meziročně vzrostla bezmála o 127 %. Naproti tomu se zájem o elektrovozy v České republice nevyšplhal ani o jedno procento a plně elektrických aut se u nás moc neprodalo. Pakliže domácí poptávka prakticky stagnuje, nabízí se otázka, jakou cestou vykročí lidé dnes, když krize v automobilovém průmyslu přetrvává a ještě se k ní přidává krize energetická. Může u nás být letošní rok fatální i pro elektromobily?

Green Deal místo benzínu a robot za volantem

Pro český automotive průmysl by mohl být přínosný vstup společnosti Foxconn, která by se podle serveru The Economist Intelligence mohla zařadit mezi producenty softwaru a hardwaru pro elektrická vozidla. Kromě toho je potřeba zohlednit i předsevzetí světových automobilek, které je spojené s tématem znečištění, uhlíkové stopy, udržitelnosti a zlepšení životního prostředí. V neposlední řadě můžeme očekávat též inovace v podobě autopilota a původní benzínové bestsellery v elektroverzi.

Co chystají giganti - elektromobilita 2022

Fordův top pick-up všech dob už jen na baterky

Dominantní hráč na trhu s vozidly se letos chystá vyrukovat s elektrifikovanou verzí jednoho z nejznámějších pick-upů na světě. Jedná se o Ford F-150 Lightning. Tento model byl celých 44 let nejlépe prodávaným pick-upem v USA. Jenom v roce 2020 si ho lidé koupili neuvěřitelných 787 422 kusů. Pro takovou poptávku je téměř nemožné najít konkurenci a bude zajímavé sledovat, jestli tento odkaz nějak prospěje elektrické variantě vozidla. V Evropě se tomuto obratu bližší vůz Toyota Camry. Té se ovšem v Americe prodalo ve stejném roce jen 297 348 kusů.

Volná místa - technické obory

Spalovací bestseller Toyoty pouze v elekroverzi

Dalším tradičním výrobcem aut, který si rovněž připravil elektrifikovanou novinku, je japonská automobilka Toyota. V polovině roku nám slibuje plně elektrický model BZ4X. Ten by měl svou velikostí připomínat jeden z nejpopulárnějších modelů značky RAV4, kterých se v roce 2020 prodalo na území USA celkem 430 387 kusů.

Vstup těchto gigantů na tuzemský trh s novými plně elektrickými modely, jež ponesou odkaz těch nejoblíbenějších vozidel se spalovacím motorem v historii automotive průmyslu, naznačuje, že i další kroky povedou přes proud. Nezbývá než doufat, že se skrze tuto zelenou revoluci připomínající tu, která změnila svět před 200 lety, skutečně dočkáme čistšího ovzduší a bezpečnějších jízd.

Zdroje dat:

Share This Article