Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

Firemní benefity, které dělají rozdíl

Posted on 18 January 2024 by Julie Lehnertová

Jen výplata nestačí. Top 15 benefitů, které povzbudí pracovní pohodu.

Firemní benefity hrají klíčovou roli v současném firemním prostředí. Lidé již nevyhodnocují svou práci pouze na základě mzdy, ale také podle nabízených výhod. Firemní benefity mohou značně ovlivnit jejich spokojenost, loajalitu a dokonce i výkonnost.

Benefity přitom můžeme rozdělit do 4 základních skupin na:

  1. finanční benefity,
  2. benefity související s výkonem práce,
  3. volnočasové benefity
  4. a benefity, které podporují takzvaný work-life balance.

V tomto článku si přiblížíme, jak mohou benefity usnadnit budování silného pracovního týmu.

1. Finanční benefity - nejoblíbenější forma výhod

Příspěvek na pojištění představuje finanční podporu zaměstnanců, která jim poskytuje pocit jistoty a může hrát významnou roli při srovnání s jinými zaměstnavateli.

Příspěvek na dovolenou je dalším významným benefitem, který umožňuje zaměstnancům naplánovat si odpočinek bez finančních obav. Tato forma podpory dovolené proto obvykle zvyšuje celkovou spokojenost a pohodu zaměstnanců.

Bonusy a prémie tradičně fungují jako motivující faktor k dosažení vynikajících pracovních výsledků. Tento způsob odměňování může být vázán na dosažení specifických cílů jednotlivce, firmy, odpracovaných let nebo jiných mimořádných zásluh, což podporuje výkonnost a angažovanost zaměstnanců.

Nabídky práce s moderními benefity

2. Benefity související s výkonem práce

Služební mobilní telefon přináší zaměstnancům nejen pohodlí spojené s firemní komunikací, ale také ovlivňuje jejich efektivitu v práci. Zaměstnanci mohou být v neustálém spojení se svými kolegy a klienty, což zvyšuje rychlost rozhodování a reakční dobu.

Služební notebook umožňuje pracovníkům využívat flexibilní pracovní prostředí, protože jim usnadňuje přístup k firemním informacím a nástrojům na dálku.

Služební vůz je pro mnohé lidi významným benefitem. Kromě komfortu při pracovních cestách jim poskytuje i flexibilitu při plánování schůzek a obchodních cest. Služební vůz může být pro zaměstnance i motivací k dosažení určitých pracovních cílů. Navíc zaměstnavatel často umožňuje využití i pro soukromé účely.

Stravovací benefity ve formě stravenek, stravovacích karet, zvýhodněného stravného v areálu firmy, ale i populárního občerstvení na pracovišti přispívají k celkovému blahobytu zaměstnanců. Zajištěním kvalitní stravy se navíc podporuje jejich fyzické zdraví a současně vzniká příjemná pracovní atmosféra.

Firemní benefity, které dělají rozdíl

Vzdělávací možnosti v podobě školení, jazykových kurzů a dalších vzdělávacích programů posilují nejen dovednosti zaměstnanců, ale také jejich pocit, že jsou pro firmu důležití a že se mohou profesně rozvíjet. Investice do rozvoje zaměstnanců je bezesporu oboustranně výhodným benefitem.

Teambuildingy a večírky jsou nejen zábavným zpestřením, ale také přispívají k posílení týmového ducha. Tyto akce umožňují zaměstnancům lépe se poznat mimo pracovní prostředí a budovat silné vztahy, což následně podporuje jejich efektivní a harmonickou práci v týmu.

3. Volnočasové benefity

Systém Cafeterie umožňuje zaměstnancům čerpat různé benefity přesně podle momentálních potřeb. Mohou je využít například na dovolenou, zdraví, sport, kulturu nebo na knihy.

Multisport karta nebo Sodexo dává zaměstnancům přístup k různým sportovním a volnočasovým aktivitám, což podporuje jejich zdravý životní styl a poskytuje jim možnost relaxace a regenerace mimo pracovní prostředí.

4. Benefity k podpoře work-life balance

Flexibilní pracovní doba a home office jsou ve světě moderních technologií stále žádanějším benefitem. Zaměstnanci oceňují možnost volby, zda budou pracovat na dálku nebo v kanceláři. Poskytování možnosti práce z domova nejenže zvyšuje jejich flexibilitu, ale také přispívá ke zlepšení work-life balance a snižuje dobu strávenou na cestě do zaměstnání.

Sick day čili možnost vzít si placený volný den v případě nemoci nebo zdravotních potíží podporuje zdraví zaměstnanců, ale také přispívá k prevenci šíření nemocí na pracovišti. Poskytnutí sick day může zvýšit celkovou pohodu zaměstnanců a snížit stres spojený s pracovními povinnostmi během nemoci.

Zdravotní péče v podobě komplexního zdravotního pojištění, nebo příspěvků na zdravotní péči jsou klíčovými faktory při získávání a následném udržení talentovaných zaměstnanců. Zdraví je totiž prioritou pro většinu z nás. Proto budou mít zaměstnavatelé, kteří podporují zdravý životní styl svých zaměstnanců pravděpodobně velkou výhodu.

Firemní školka je výjimečným benefitem, který poskytuje zaměstnancům s malými dětmi možnost mít své potomky v bezpečném a kvalitním vzdělávacím prostředí. Tato forma podpory rodičů ukazuje zájem zaměstnavatele o jejich spokojený rodinný život.

Nezapomeňme samozřejmě na další možné atraktivní výhody, kterými si mohou zaměstnavatelé své kolegy hýčkat. Patří k nim zejména: masáže na pracovišti, terapeutická sezení na pracovišti, relaxační zóny, firemní jóga, odměny při pracovních a osobních jubileích, zvýhodněné půjčky, parkování u firmy, den volna na narozeniny, na 1. školní den, na svatbu či jiná výročí.

Celkově lze říci, že moderní firemní benefity představují více než jen materiální odměnu za odvedenou práci. Jsou klíčovým prvkem při budování charakteru pracovního prostředí a silné firemní kultury ovlivňující spokojenost, loajalitu a výkonnost zaměstnanců. Určitá volnost v poskytování benefitů umožňuje firmám lépe reagovat na dynamiku pracovního trhu a zůstat tak atraktivní pro současné i potenciální zaměstnance. Celkový úspěch, atraktivita a konkurenceschopnost firmy jsou totiž neoddělitelně spojeny s kvalitou pracovního života lidí. A právě firemní benefity jsou prostředkem, jak tuto kvalitu posílit, což v konečném důsledku přináší výhody jak pro zaměstnance, tak pro samotnou firmu.

 

 

O autorovi

Julie Lehnertová

Jassets/Blog/Jste-pipraveni-na-budoucnost-trhu-prace.jpg
Julie Lehnertová, Wallace Myers, specializovaný recruitment a Executive Search

Julie je v prvé řadě zaměřena na pozice z výrobního, elektrotechnického a automotive odvětví v oblasti engineering. Nemalé zkušenosti s komunikací se zákazníky a přirozená empatie jsou značným přínosem při hledání ideální shody poptávky a nabídky a vedou především k dosažení spokojenosti všech zúčastněných.

Kontaktujte Julii

 

Share This Article