Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

Jak najít správný směr, aby vás práce bavila

Posted on 29 June 2023 by Julie Lehnertová

Motáte se dokola? Nevíte kudy kam? Tady je návod, jak poznáte to správné povolání, ať máte šťastný život.

Co si počít na startovní čáře, když s prací teprve začínáte

Na úplném začátku je dobré rozpoznat své silné stránky, co vás baví a co by vás bavit mohlo. Také se zamyslete, jakou cestou chcete ve své kariéře jít.

Není ani od věci podívat se na věc pragmaticky. Pomůže, když si uděláte malý průzkum trhu práce. Alespoň budete vědět, jaké profese jsou žádané a mají nějakou perspektivu. Pak je dobré si uvědomit, jestli by některá z nich vyhovovala vašemu životnímu stylu a osobním potřebám.

Prozkoumat trh práce

Budou-li však vaše pochybnosti přetrvávat a vy stále nebudete vědět, kam dál, nebojte se vyzkoušet různé druhy práce. A mezitím se zkuste inspirovat úspěchem jiného člověka. Ať máte představu, jak vypadá cesta ke štěstí. Konkrétní příklad vám představí článek: Ze studenta strojním konstruktérem ve významné automobilce.

Jste uprostřed závodu. Práci už máte, ale není to ono

Pokud už se nějakému povolání věnujete, ale přestalo vás naplňovat, nebo se jen změnily vaše představy o něm, tak si udělejte zhodnocení. Zjistěte, jestli vaše profese jde ruku v ruce s vašimi očekáváními a potřebami. Zvažte, co vás na ní baví a co se vám naopak vykonává hůř. Ptejte se sami sebe: “Je pro mne zaměstnání přínosem a nabízí mi dostatek výzev?”

Abyste si vaši současnou situaci a tím pádem i budoucnost, co nejvíce vyjasnili, můžete současně prohledat trh práce. Porovnejte vaši profesi s dalšími možnostmi, které jsou teď k dispozici.

Pokud budete i po této analýze cítit nespokojenost, začněte uvažovat o změně kariéry. V tom případě by pro vás mohl být užitečný náš článek: Kdy je čas dát výpověď. Nebo hledejte nové výzvy v rámci vašeho současného zaměstnání.

Jak najít správný směr, aby vás práce bavila

Pozor, ať nelítáte, jak vítr v bědně. Profesní směr ovlivňuje celý váš život

“Kdo neví kam pluje, tomu není žádný vítr dost dobrý.” praví moudré přísloví. Právě proto je volba vhodného povolání klíčová nejen pro úspěšnou kariéru, ale i pro váš spokojený osobní život. Pokud se vám nelíbí vaše současná pracovní pozice, je velmi pravděpodobné, že začnete dříve nebo později trpět stresem, únavou a vaše výkonnost bude nízká.

Začněte takovou situaci řešit dřív, než se stane neúnosnou. Uvědomte si, že hledání nového zaměstnavatele nebo úplná změna kariéry bývají časově, psychicky a někdy i finančně náročné. To jsou pádné důvody, proč byste měli pečlivě zvážit vaše zájmy, schopnosti a způsob života a zamyslet se nad tím, co vám dělá radost a v čem jste dobří.

3 tipy, jak poznáte, co vám vyhovuje, ať naberete správný směr

  1. Pokud máte konkrétní zájmy v technologii, umění nebo ve zdravotnictví, soustřeďte se na profese v těchto oblastech. Máte-li vášeň pro rukodělné práce, zaměřte se na řemeslné profese.
  2. K tomu střízlivě posuďte vaše vzdělání a zkušenosti v daném oboru. To vám pomůže určit konkrétní směr. Nezapomínejte ani na široké možnosti dalšího vzdělávání a rekvalifikační kurzy, kde si můžete doplnit potřebné know-how pro budoucí změnu oboru.
  3. Je-li pro vás důležitá rodina a osobní život, pravděpodobně nebude žádoucí ucházet se o profese s náročným pracovním režimem nebo ustavičným cestováním. Kladete-li naopak důraz na peníze a kariéru, pak si zvolte dráhu profesního a finančního růstu.

A co říci na závěr? Buďte prosím realisti. Vždy zvažte, zda jsou vaše cíle dosažitelné a zda máte potřebné schopnosti pro úspěšné působení ve zvolené profesi. Pokud stále tápete a nevíte si rady s výběrem, může být užitečné konzultovat vaše plány s rodinou, přáteli nebo s odborníky na kariéru. Volba zaměstnání je stěžejní rozhodnutí, které ovlivní kvalitu celého vašeho života. Proto nehazardujte a vše si dobře rozmyslete. Přejeme vám mnoho štěstí a neváhejte se na nás obrátit. Rádi pomůžeme najít práci snů i vám. Co vše tím získáte, zjistíte v článku: Zbořme spolu hradby aneb Když vám dream job shání recruiter.

 

 

O autorovi

Julie Lehnertová

Jassets/Blog/Jste-pipraveni-na-budoucnost-trhu-prace.jpg
Julie Lehnertová, Wallace Myers, specializovaný recruitment a Executive Search

Julie je v prvé řadě zaměřena na pozice z výrobního, elektrotechnického a automotive odvětví v oblasti engineering. Nemalé zkušenosti s komunikací se zákazníky a přirozená empatie jsou značným přínosem při hledání ideální shody poptávky a nabídky a vedou především k dosažení spokojenosti všech zúčastněných.

Kontaktujte Julii

 

Share This Article