Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

Jak vyzrát na stres u pohovoru a dobře se prodat

Posted on 17 June 2019

Pracovní pohovor může být pro mnoho lidí nepříjemným stresovým okamžikem. Jak stres co nejvíc potlačit a nedostat se do spárů nervozity vám poradíme v následujícím článku.

Pracovní pohovor a nervozita

Tak moc jste o té práci snili. Získali jste potřebné zkušenosti, absolvovali kurzy a teď, když je tady vaše šance, bojíte se pohovoru. Máte strach, že se jim nebudete líbit, že si na něco nevzpomenete, že odpovíte jinak, než očekávají, že to třeba vůbec nebudete vědět…

„Tak jaký byl pohovor?“ — “Opravdu se mi tam moc líbilo. Takovou práci bych si přála, ale byla jsem hodně nervózní. Asi to bylo dost znát. Myslím, že si mě kvůli tomu nevyberou.”

Ať se bojíte čehokoli, strach z pohovoru je přirozenou součástí hledání práce. Dobrá zpráva je, že se na tento typ schůzky a s ním spojený stres můžete dopředu připravit. Stále totiž platí: Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. S důkladnou přípravou roste vnitřní klid a sebevědomí a vy se pak v „den D“ budete cítit mnohem jistější. Jak na to?

Přípravu začněte tím, že si nastudujete vše, co je s pracovním místem a společností spojené. Tím se vyhnete situaci, že nevíte, co máte odpovědět, protože to neznáte, nezjistili si to, nezajímali jste se. Pokud se hlásím na pracovní pohovor, chci uspět. Pohovory, na které se nepřipravíte, chováte se laxně a vlastně vás pozice ani moc nezajímá, jsou jen ztrátou času pro obě strany.

Dalším vhodným krokem je připravit si odpovědi na klasické „pohovorové“ otázky. Jejich různá znění snadno najdete na internetu. Zkuste si na takové otázky nanečisto odpovědět. Nejde to? Rozepište si své myšlenky na papír. Třeba máte odpovědí několik, třeba na otázku odpovíte, až když si odpověď napíšete.

Až budete mít odpovědi připravené, říkejte si je nahlas, ať si je dáte takzvaně „do huby“. Nejde o to naučit se přesně text, ale mít v hlavě jeho kostru a vyzkoušet si, jak ta která formulace zní, když se říká nahlas. Není třeba váš projev až hyperspisovný? Vaše odpovědi by sice měly mít hlavu a patu, ale projev jak z encyklopedického slovníku nebude působit přirozeně a lidsky.

Pár dalších tipů je z mé osobní zkušenosti. Když vím, že mě čeká důležitá schůzka, snažím se den před tím trávit relaxačně. Jím lehčí jídla, jdu na procházku, ale rozhodně nedělám příliš zatěžující činnosti. Není dobré se den před pohovorem strhnout fyzicky, ani psychicky.

Pijte hodně vody a vynechte kávu. Je známo, že káva způsobuje nervozitu. Někdo tomu věří, někdo tvrdí, že je to výmysl. Ať už je to pravda, nebo ne, já bych kávu před pohovorem vyměnila spíše za žvýkačku, která vám pomůže snížit nervozitu, a ještě dodá svěží dech. (Před pohovorem se žvýkačky samozřejmě zbavte.)

A moje poslední, a asi i nejdůležitější rada: věřte si.

Každý jsme jiný a každý máme jiné osobní kouzlo. Když nebudete věřit, že své vysněné místo získáte, asi ve výběrovém řízení zvítězí skutečně někdo jiný.
Věřte si, buďte sami sebou a usmívejte se.