Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

Kdo se připraví včas, tomu neujede vlak

Posted on 26 November 2021 by Aleš Křížek

“Skutečnou prioritu poznám podle toho, kolik zdrojů jsem ochoten do ní investovat,” říká odborník na vzdělávání odborníků RNDr. Miroslav Procházka, CSc.

Podtitulek příspěvku jsem si vypůjčil z rozhovoru pro EPALE s panem Procházkou o dalším vzdělávání dospělých. Díky práci na sobě se každý z nás může mít lépe. Na úrovní státu nám další vzdělávání pomáhá uspět ekonomicky i sociálně v konkurenci ostatních zemí. Jednotlivcům zase usnadňuje získat a případně si udržet dobře placenou pracovní pozici nebo tu, která je baví. Ideální je pochopitelně obojí.

Home office benefit nebo trest2

Další vzdělávání dospělých a současný trend v ČR

Abych vás ušetřil složitých analýz a grafů, jednoduše řečeno, nevedeme si moc dobře. Podle průzkumů se v rámci EU dlouhodobě řadíme pod průměr. Ani trend nevypadá povzbudivě. Podle jednoho výběrového šetření se v loňském roce zúčastnilo dalšího vzdělávání jen 5,5 % dospělých Čechů, což je nejméně od roku 2008. S trochou snahy bychom snad objevili graf, kde se alespoň v jednom ze sledovaných kritérií pohybujeme kolem středu. Férově si ale musíme přiznat, vyjádřeno slovy sportovního komentátora, že se čelo závodu nachází daleko před námi a navíc se začíná vzdalovat.

Prohlédněte si: VOLNÉ PRACOVNÍ POZICE

Doba covidová pracovní trh neobohatila

Poslední rok a půl byl nejen z pohledu pracovního trhu velmi neobvyklý. Za posledních dvacet let už jsme byli svědky několika krizí, poklesů zaměstnanosti a “ozdravných” ekonomických cyklů. Myslím si, že současný vývoj domácímu pracovnímu trhu nijak neprospěl. Na první pohled máme sice nezaměstnanost na nejnižší úrovni v rámci Evropy a mzdy i platy rostou, jenže bez růžových brýlí spatříme docela jiný obrázek. Jak ukazují poslední průzkumy, neposunula nás doba covidová ani v oblasti dalšího vzdělávání. Použiji trefnou citaci ze zmíněného článku Miroslava Procházky: “Není to dobrý odrazový můstek k připravenosti pracovní síly na technologické a další změny, ke kterým na trhu práce dochází.”

Transformovat celý systém vyžaduje obrovské úsilí a výsledek zůstává nejistý. Každý ale můžeme začít s aktivním sebevzděláváním, přestože se většina z nás zatím nemusí bát o práci a nabídky se drží na maximu za posledních pět let. Bohužel to nepotrvá věčně a najednou může být pozdě honit odjíždějící vlak.

Zdroje dat:

  • Český statistický úřad, Analýza a výsledky šetření CVTS 5
  • Český statistický úřad, Vzdělávání dospělých v České republice

 

 

O autorovi

Aleš Křížek

Aleš Křížek, Wallace Myers, specializovaný recruitment a Executive Search

Aleš má dvacet let zkušeností v oblasti specializovaného recruitmentu a executive search. Vede českou pobočku Wallace Myers a jako recruiter se zaměřuje na sektory finance a účetnictví a IT.

Kontaktujte Aleše

Share This Article