Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

Letem světem 3D softwary ve strojírenství

Posted on 25 November 2019

Znalost 3D softwaru je vyžadována jak u čerstvých absolventů, tak u kandidátů s několikaletou praxí. Pojďme si společně připomenout šest konstrukčních programů, které často najdeme v požadavcích zaměstnavatelů.

3D-Softwary

1. AutoCAD

Jedná se o jeden z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších 2D CAD editorů na světě, který byl vyvinut společností Autodesk. Software umí samozřejmě i 3D, ale pro 3D projektování se příliš nepoužívá. K tomu slouží další rozšířené programy pro práci s 3D (Inventor, Revit, atd.). AutoCAD je většinou první program, se kterým začínají pracovat studenti technických oborů středních škol.

Začátky programu se datují k roku 1982 (Unix, Macintosh, Windows). Od roku 1994 jeho vývoj pokračoval pouze pro operační systém Windows. V průběhu let se dočkal mnoha vylepšení a na jeho jádru byla Autodeskem vyvinuta celá řada dalších nadstavbových aplikací (AutoCAD Civil 3D, AutoCAD Plant, atd.).

Program obsahuje rozšíření pro strojírenský průmysl, stavební projekci, architekturu, mapování i terénní úpravy.

1 3D SOFTWARY AutoCAD

2. Autodesk Inventor

Už více než 10 let je tento software světově nejprodávanější strojírenskou 3D CAD aplikací. Slouží pro strojírenské navrhování 3D digitálních prototypů. První Inventor od společnosti Autodesk s označením Mustang spatřil světlo světa v září roku 1999. Od té doby prošel více než 20 aktualizacemi.

Inventor nabízí uživatelům velmi intuitivní nástroje pro 3D návrhy strojírenských součástí a sestav. Z nich velice jednoduše vytvoříte řádně okótovanou výkresovou dokumentaci s možností různých druhů pohledů, řezů, detailů a samozřejmě. Vše v softwaru je asociativní. Jakmile zeditujete příslušný díl dané sestavy, zároveň se zaktualizuje i chování sestavy a její výkresová dokumentace.

Inventor existuje v základní i rozšířené verzi (Proffesional), která navíc obsahuje funkci pevnostních výpočtů.

Program se nejvíce využívá v oblasti výrobců plechových součástí, svařenců a ocelových konstrukcí. Svoje uplatnění má ale i v oblasti automobilového průmyslu, letectví nebo lékařství.

2 3D SOFTWARY Autodesk inventor

3. SolidWorks

Jedná se o 3D konstrukční program, který byl vyvinut společností SOLIDWORKS Corporation ( v současné době dceřiná společnost Dassault Systémes, S.A.). SolidWorks je v současné době nejúspěšnější strojírenský 3D CAD na českém trhu, což dokazuje každoroční nárůst prodaných licencí.

Program má snadné a vizuálně přehledné ovládání, které je založeno na technologii SWIFT. Zakladatel společnosti Jon Girschtick koncem roku 1993 najmul tým inženýrů, aby následně v roce 1995 prodal první 3D CAD software Solidworks 95.

Program je v současné době dostupný ve 3 komerčních verzích (Standard, Professional, Premium) a ve 3 výukových (Student Desing Kit, Education Edition, Student Edition).

Software je nejvíce využíván menšími společnostmi zabývajícími se plechovými díly, svařenci, tvorbou forem a hydraulických lisů.

3 3D SOFTWARY SolidWork

4. Creo, Pro/Engineer

První vydání verze je sice společností Parametric Technology Corporation (PTC) datováno k roku 2011, ale CREO je v podstatě následníkem známého softwaru Pro/Engineering. A ten byl na trh poprvé uveden už v roce 1988.

Creo vzniklo jako výsledek řešení 4 základních problémů, kterými byly složitost ovládání, interoperabilita, uzavřenost technologií a řízení sestav. PTC měla k dispozici úspěšnou platformu Pro/Engineer, nejúspěšnější direct modelář CoCreate, vizualizační aplikace Product view a chuť překonat všechny neřešené problémy CAD systémů. Výsledkem několikaletého úsilí vývojářů je sada spojených aplikací pod názvem CREO.

4 3D SOFTWARY Creo

5. Computer – Aided Three – Dimensional Interactive Application

S tímto programem denně pracují miliony lidí, aniž by věděli, že právě tento program je ve zkratce nazýván jako světoznámá CATIA od společnosti Dassault Systémes SE. Jedná se tedy o programový systém, který podporuje trojrozměrný interaktivní návrh, výrobu a inovaci velmi složitých strojírenských výrobků po celou dobu jejich životnosti.

Historie systému, který se původně nazýval CATI, sahá až do roku 1977. První prodeje programu se datují k roku 1981 a z toho si může každý odvodit, jak byl jeho vývoj (v softwaru C++) náročný. Pro porovnání můžeme použít například dnešní časový horizont vývoje automobilu, který trvá 3 až 4 roky.

O komplexnosti CATIE svědčí i portfolio uživatelů skrze celý průmysl:

  • Letectví: Airbus, Boeing či brazilský Embrarer
  • Automobilový průmysl: Audi, BMW, Škoda, Fiat, Ford, Hyundai, Porsche, Scania atd.
  • Věda a výzkum: CERN
  • Program se také využívá v kolejovém průmyslu, u výrobců lodí, pneumatik nebo průmyslových zařízení

5 3D SOFTWARY CATIA

6.Siemens NX

Dříve známý pod názvem Unigraphics je komerční CAD/CAM/CAE program pro podporu činnosti v konstrukci a výrobě. Jedná se o software, který umožňuje ideové návrhy výpočtů, simulace a analýzy, modelování jednotlivých dílů či celých sestav, tvorbu výkresové dokumentace, programování NC obráběcích a měřících strojů, kontrolu kvality, simulaci obrábění, správu dat projektů a integrace do podnikového informačního systému.

V roce 1969 vyvinula softwarová společnost United Computing software UNIAPT, který byl prvním CAM produktem na světě. O několik desítek let později, přesně v roce 2007 došlo na trhu k uvedení první synchronní technologie ve verzi NX5.

Software Siemens NX je nejčastěji svými funkcemi srovnáván s programem CATIA. Stejně jako program Catia je využíván napříč všemi odvětvími průmyslu.

6 3D SOFTWARY Siemens