Wallace Myers Česká republika Menu

Blog

Máme právo být offline. 6 kroků, jak žít v souladu s virtuálem

Posted on 08 May 2024 by Jitka Provazníková

Přirostl vám mobil k ruce a odepisujete klientům i o půlnoci? Zjistěte, jak nastolit digitální rovnováhu.

V současnosti, kdy jsme neustále připojeni k internetu a zaplaveni daty, si musíme uvědomit, že máme nárok trávit svůj čas i mimo online svět. V souvislosti s rostoucí závislostí na virtuálních technologiích a sílícím tlaku na nepřetržitou online dostupnost tak nabývá na důležitosti naše legitimní potřeba žít offline. Přečtěte si, jak si uhájíme soukromí a proč je v životě důležitá vyváženost.

Odpočinek od digitálního světa je nezbytný

Digitální technologie nám přinesly mnoho výhod a zlepšení. Je ale zapotřebí uvědomovat si i jejich limity. Trvalé připojení k internetu a neustálý přísun informací může brzy vést k našemu přetížení, únavě a problémům se soustředěním. V důsledku toho jsme vlastně nonstop v práci a jakékoliv upozornění na e-mail, zprávu či hovor mimo pracovní dobu nám narušuje regeneraci, kterou potřebujeme pro dlouhodobý výkon a udržení duševní pohody. Sice si řekneme, že s koncem pracovní doby padla. Je ale těžké se udržet, když nám mobil či hodinky hlásí, že náš klient, kolega či nadřízený právě teď něco potřebují.

Máme právo být offline. 6 kroků, jak žít v souladu s virtuálem

Braňme si soukromí a bojujme proti digitální závislosti

Je prokázáno, že i na dovolené zůstává člověk první týden v pohotovosti a hlavou je částečně v práci, i když není online. Teprve druhý týden bez pracovních povinností mysl i tělo plně relaxují. Ne všichni si ale mohou dopřát tento komfort a “vypnout” se alespoň na 14 dní nebo na déle.

Převládá spíše opačný extrém, kdy jsme plně online i na rodinné dovolené. Přestože je negativní dopad nonstop “onlinování” již všeobecně známý, tak nás povaha naší práce či vnitřní zodpovědnost nenechají jen tak dovolenkovat. Možnost být offline je ovšem klíčová pro zachování našeho soukromí a oddělení práce od volného času. Právě offline čas nám totiž možňuje udržovat si hranici mezi prací a osobním životem a chránit si tak celkovou pohodu a dostatečný čas na odpočinek.

Práce možná právě pro vás

Problém digitální závislosti je stále palčivějším tématem, zvlášť jsme-li neustále bombardováni podněty a vymoženostmi online světa. Naše právo existovat i offline je nezbytným nástrojem k obnovení a udržení rovnováhy mezi online a offline životem.

Jak sladit fyzický život s virtuální realitou

Najít rovnováhu mezi online a offline životem může být obtížné, nikoliv však nemožné. Osvojte si pár jednoduchých technik, ať se vám podaří vybalancovat online a offline svět.

  1. Stanovte si jasné limity, kdy a jak dlouho budete online. Například si můžete určit časový limit pro používání sociálních sítí nebo prohlížení e-mailů.
  2. Plánujte si offline aktivity. Vytvořte si čas a prostor ve svém rozvrhu na cvičení, čtení knih, setkávání s přáteli nebo procházky v přírodě. Ať se zase stanou běžnou součástí vašeho života.
  3. Omezte rušivé digitální prvky. Vypněte veškerá oznámení, která vám neustále chodí, abyste se mohli plně soustředit na skutečný život.
  4. Stanovte si konkrétní den v týdnu, kdy prostě nebudete online. Nebo si dopřávejte pravidelnou technologickou pauzu během celého víkendu.
  5. Když už jste online, vybírejte si pro vás smysluplné aktivity. Třeba takové, které vás vzdělávají, nebo vám přináší radost a dávají vám nějaký hlubší smysl.
  6. Skoncujte s bezcílným scrollováním, které vás jen připravuje o čas. Žijte přítomností. Ať už jste online či offline, soustřeďte se maximálně na danou činnost. Pak se zase vraťte do fyzického světa a věnujte pozornost tomu, co se kolem vás děje. Nebuďte zombie, které zírá do mobilu.

Pokud máte další osvědčené tipy, které vám pomáhají uhájit si hmotnou existenci, napište mi je do emailu. Podělte se o vaše zkušenosti s technologickým detoxem. Budou-li vaše doporučení účinná, ráda je zpracuji do dalšího článku.

 

 

O autorovi

Jitka Provazníková

Jitka Provazníková, Wallace Myers, specializovaný recruitment a Executive Search

Jitka se specializuje na nábor pracovníků v oblasti engineering, ať už jde o sektor automobilového průmyslu, elektrotechnologie nebo výrobu. Díky důkladným znalostem tohoto prostředí dokáže propojovat zajímavé pracovní příležitosti s těmi správnými lidmi.

Kontaktujte Jitku

 

Share This Article