Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

Nabídka, která se (ne)odmítá: Když chcete odejít z práce a šéf zatáhne za záchranou brzdu

Posted on 28 January 2019

Nízká míra nezaměstnanosti přeje praktikám, na které v době krize narazíte asi tak často jako na medvěda v Krkonoších. Na mysli máme různé protinabídky, jimiž firmy čelí odchodu svých zaměstnanců za lepším místem.

Nabídka vyššího platu či dalších benefitů při podání výpovědi

Protinabídka (v angličtině tzv. counter offer) mívá většinou podobu lepší mzdy nebo skutečně zajímavých benefitů, jako je výrazné navýšení placené dovolené, homeoffice po většinu týdne nebo služební auto i u pozic, kde to nebývá zvykem.

Klienti Wallace Myers se často ptají, zdali je vhodné takovou nabídku přijmout a jak nepodlehnout tlaku přemlouvání. Naše odpovědi shrnujeme v následujícím textu.

Mluvte. Mluvte. Mluvte

Došli jste až do bodu, kdy vás práce nenaplňuje, cítíte se nedocenění nebo se vyskytl jiný závažný problém. Ještě než si začnete hledat nové zaměstnaní, zkuste si o svém stavu promluvit s nadřízeným. Pokud cítíte, že to není ten pravý člověk, proberte to s někým z HR oddělení.

Platí to stále, líná pusa… Ne každý nadřízený je dobrý psycholog, ne vždy je čas probrat s podřízenými jejich profesní rozvoj, představy i připomínky. Pokud se o „rozmluvu“ nepokusíte, nikdy se nedozvíte, zdali by vaše sdílnost nevedla k nápravě.

Buďte připraveni

Pokud jste už se šéfem probrali své potřeby a stále se nic neděje, přišel váš čas. Než podáte výpověď, připravte si dopis, v němž jasně zrekapitulujete důvody svého rozhodnutí. Nečekají vás zrovna příjemné rozhovory a jasná formulace vašich postojů vám pomůže ovládat konverzaci.

Buďte rozhodní

Ujistěte se o svém rozhodnutí. A vytrvejte.

Když přijdete s novinkou, že odcházíte, budou to s vámi chtít probrat lidé, které jste dřív viděli sotva jednou za měsíc. Budou vlídní a plní pochopení. Snesli by vám modré z nebe. Proč? Jednoduše proto, abyste zůstali.

Čím déle jste v práci, tím více vztahů jste navázali. A tím silnější máte emocionální vazby ke svým kolegům. Při dlouhých rozhovorech vás najednou začnou přepadat pochybnosti jako „Nebylo by snazší zůstat?“, „Mám tu přece skvělé přátele“, „A to dojíždění mi zabere tak málo času“ – Nenechte emoce zvítězit. Pokud cítíte, že jim podléháte, raději zdvořile ukončete konverzaci.

Pamatujte si, že sliby a činy jsou dvě různé věci.
Ken Harbourne, Wallace Myers International

 

„Ne, děkuji“ je nejlepší volba

Společnosti, kterým na lidech opravdu záleží, protinabídky nedávají. Akorát by tím řekli, že jim o vás jde, až když teče do bot. Uvědomělé firmy se o své zaměstnance starají kontinuálně, motivují je pro společné cíle a podílí se na jejich rozvoji.

Pokud se přesto rozhodnete protinabídku přijmout, je velice pravděpodobné, že se všechno brzy vrátí do starých kolejí. Většina důvodů, proč jste chtěli odejít, bude stále tady. Opravdu vám za to zvýšení platu stojí?

Akceptace protinabídky má i další negativa. Pro firmu už teď nebudete loajální zaměstnanec, což může ovlivnit vaše vyhlídky na kariérní postup. Vaše setrvání ve firmě může poznamenat i vaše vztahy s kolegy a vůbec celkovou atmosféru v týmu. V pracovním kolektivu se většinou nikdy nic neutají.

75 % zaměstnanců, kteří kývli na protinabídku, dané místo stejně opustí během 6 až 12 měsíců.

Pokud se tedy jednou rozhodnete, vytrvejte. Poděkujte svému současnému zaměstnavateli za nabídku a slušně ji odmítněte. Loď je sice nejbezpečnější v přístavu, ale proto se lodě přece nedělají. Vezměte svou kariéru pevně do rukou a udělejte ten nejdůležitější krok.