Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

Umělá inteligence - ukradne nám práci?

Posted on 06 October 2023 by Aleš Křížek

Roboti měli zlikvidovat rukodělné profese. Zatím to ale vypadá, že UI jde po bílých límečcích. A jak to vidí odborníci?

Za poslední rok se doslova roztrhl pytel s informacemi o umělé inteligenci. Netrvalo dlouho a začaly se objevovat zaručené zprávy o tom, jak někteří lidé přijdou o práci a jaké profese nenávratně zmizí z povrchu zemského. Pojďme se raději zamyslet, jak je to doopravdy.

Změny na trhu práce za posledních 20 let - předpovědi a realita

Jako recruiter působím v Čechách už od počátku milénia. Během této doby jsem byl svědkem několika velkých změn na trhu práce. Sledoval jsem je od predikcí až po jejich uvedení do praxe. Mnoho původně konzervativních pozic se proměnilo k nepoznání. Jako příklad si můžeme uvést:

  • účetní,
  • auditory,
  • novináře
  • a vlastně i recruitment.

Nikde však nedošlo k úplnému zániku těchto prací, jak někteří jasnovidci předpovídali. Možná se ale všechny tyto transformace nedají srovnávat se změnou, kterou může nastolit vznikající umělá inteligence, zkráceně označovaná jako UI.

Finance a účetnictví - Volná místa

Položme si proto otázku: Může u nás UI v několika příštích letech skutečně negativně ovlivnit zaměstnanost? Naše republika se v EU řadí mezi státy s nejnižší nezaměstnaností. Největší část našeho HDP tvoří služby. Detailnější analýza předpokládaného vlivu UI na služby je ale tématem na samostatný článek. Proto se nyní zaměříme na druhý nejvýznamnější sektor z pohledu HDP, kterým je průmysl.

Umělá inteligence - ukradne nám práci?

UI a elektromobilita. Mohou být hrobníky českého průmyslu?

Veškeré změny za uplynulé dvě dekády vedly k zefektivnění výroby a případně i ke snížení počtu lidské pracovní síly. Přesto v průmyslovém odvětví nadále přetrvává velký nedostatek zaměstnanců. K jejich úplnému nahrazení roboty, jak bylo často předvídáno, totiž stále nedošlo.

Měli bychom se odteď začít bát, že UI vymyslí dokonalejší roboty než lidé, které pak u výrobních pozic nahradí lidi? V krátkodobém horizontu určitě ne. Daleko větší vliv na zánik pracovních míst může ale mít například v automobilovém průmyslu přechod od spalovacích motorů k elektromobilitě. Nejasnosti ohledně přechodu evropských automobilek na výrobu elektromobilů spojené s ještě větším tápáním, jak tomu bude v České republice, jsou podle mého názoru daleko nebezpečnější než příchod UI. A to zejména z toho důvodu, že kdyby k podobné změně v krátkém časovém horizontu opravdu došlo, tak to vyvolá zásadní změny v požadavcích na zaměstnance v automotive. Bylo by jich potřeba daleko méně a současně by se změnily požadavky na jejich kvalifikaci. Proč? Protože elektromobil má zjednodušeně řečeno méně dílů, než vozy poháněné fosilními palivy. A právě to může být pro český pracovní trh opravdový problém. Rychlá změna specializace zaměstnanců totiž nepatří mezi naše silné stránky.

Volná místa - technické obory

A přesně v tomto bodě se můžeme vrátit zpět k umělé inteligenci. Ta nám sice některé činnosti ulehčí, ale současně tím nejspíš vyvolá změnu mnoha profesí. Nemusíme se tedy bát, že kvůli UI přijdeme o práci, ale měli bychom zpozornět, pokud se kontinuálně nevzděláváme. Pokud jste poslední zvýšení své kvalifikace absolvovali v podobě zakončeného studia před desítkami let, už nemusíte být ta nejostřejší tužka v penále. Pak vám doporučuji svůj starší článek: Kdo se připraví včas, tomu neujede vlak.

Podle některých odborníků to tedy budou mít paradoxně více nahnuté kvalifikované a kreativní pozice spíš než ty dělnické. Třeba grafici, tvůrci webů a videí a možná i SEO specialisté a copywriteři jsou podle expertů na problematiku UI ohrožení více, než specializovaní řemeslníci, kteří dělají svou práci na míru a nikoliv automatizovaně.

Pokud tedy stojíte před výběrem povolání, možná nebude poctivé řemeslo špatná volba. A pokud hledáte lepší pracovní uplatnění, neváhejte využít našich recruiterských služeb. Najdeme práci, která vám sedne a má budoucnost.

 

 

O autorovi

Aleš Křížek

Aleš Křížek, Wallace Myers, specializovaný recruitment a Executive Search

Aleš má dvacet let zkušeností v oblasti specializovaného recruitmentu a executive search. Vede českou pobočku Wallace Myers a jako recruiter se zaměřuje na sektory finance a účetnictví a IT.

Kontaktujte Aleše

Share This Article