Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

Share This Article

Ztratil zaměstnání. A vybudoval prosperující firmu

Posted on 05 September 2018

To je příběh Kena Harbourna, zakladatele Wallace Myers International. Úspěch firmy a rychlost jejího růstu se nedaly přehlédnout. I proto se Ken objevil v knize Tajemství úspěchu (Secrets To Success), v níž irský byznys guru Sean Gallagher zpovídá ty nejúspěšnější tuzemské podnikatele. Rozhovor teď přinášíme i na českém blogu.

Sean Gallagher a Ken Harbourne zakladatel Wallace Myers

Sean Gallagher a Ken Harbourne, zakladatel Wallace Myers Internationale

Začátek roku je čas, kdy většina z nás rekapituluje a hodnotí svůj život. Velká část bilancování patří i práci. Někdo si klade otázku, jestli je ve správném zaměstnání. Nebo vůbec ve správném odvětví. Jiný uvažuje o změně a dává si předsevzetí. A někteří z nás už možná právě rozjíždí novou kariéru, která bude lépe odpovídat jejich skutečnému potenciálu.

S kým jiným bychom si tedy měli tento týden povídat než s Kenem Harbournem, zakladatelem a generálním ředitelem společnosti Wallace Myers International. Vedle Kenových profesních zkušeností je velmi inspirativní také jeho příběh. Když v roce 2010 ztratil svou práci v mezinárodní personální agentuře, rozhodl se založit vlastní náborovou společnost. S počátečním kapitálem 15 000 eur, které dostal jako odstupné, vybudoval během necelých 6 let fungující firmu s 34 zaměstnanci a obratem více než 5,5 milionů eur.

„Vždycky čekáme, že začátek nového roku bude hektický, jak lidé i firmy řeší svou budoucnost. Ale nábor je jedním z těch odvětví, kde je živo po celý rok. A pro naše zaměření to platí ještě víc. Specializujeme se na celou řadu kancelářských zaměstnání od účetnictví a finance přes právo, HR, prodej a marketing až po technologie, podporu podnikání a správu,“ říká Ken a dodává: „A máme také samostatné oddělení, kde se věnujeme hledání pracovníků a manažerů pro maloobchod.“

Přibližně 90 % zákazníků společnosti sídlí v Irsku a zahrnuje velké nadnárodní korporace a jejich lokální dodavatele, rychle se rozvíjející startupy i tradiční irské firmy, které obchodují na mezinárodní úrovni. Kromě toho Wallace Myers hledá a umisťuje kandidáty také v zemích, do nichž klienti společnosti expandují. V rámci svého ambiciózního plánu internacionalizace otevřel WM v roce 2015 kancelář v Praze a aktuálně zde zaměstnává čtyři recruitery.

Ale cesta Kena Harbourna nebyla vždycky procházkou růžovým sadem. Vyrůstal v Beaumont na severu Dublinu, kde jeho otec pracoval jako výkonný ředitel irské pobočky Peugeotu. Podnikatelské myšlení a silná pracovní etika tak byly principy, které na něj působily od raného věku. Stejně jako mnoho budoucích podnikatelů i on vykonával řadu zaměstnání na částečný úvazek, od číšníka v baru až po práci v tiskárně. Po střední škole studoval marketing na Marketingovém institutu v Dún Laoghaire a současně pracoval 30 hodin týdně jako manažer v Dunnes Stores, což je irský maloobchodní řetězec s potravinami, oděvy a domácími potřebami.

V roce 1999 s čerstvým diplomem v ruce nastoupil do Caliber Recruitment. Personalistiku si vybral hlavně na základě výsledků osobnostních testů, které mu jako ideální práci určily pozici poradce pro nábor. A tahle profese se opravdu ukázala jako ta pravá, přesně odpovídající jeho schopnostem i zájmům.

„Vlastník společnosti byl hodně přímočarý a hned po nástupu mi sdělil: »Musíš nám vydělávat 10 000 eur měsíčně, jinak poletíš«. Hrozící vyhazov byla opravdu silná motivace,“ říká Ken. Dostal telefon, kopii Žlutých stránek a dal se do práce.

Sean Gallagher kniha Secrets to SuccessNa nic nečekal. Okamžitě vytáhl starý seznam dodavatelů společnosti Dunnes Stores a zavolal jim, zdali zrovna nehledají nějaké zaměstnance. Za pouhé dva měsíce od nástupu překonal prodejní rekord společnosti a do šesti měsíců generoval 70 % veškerých výnosů firmy. Byl to opravdu významný úspěch, protože v té době měla společnost hned 30 poradců pro nábor. Po roce byl připraven na další výzvu a zamířil do Austrálie. V Sydney pak obsazoval bankovní pozice kandidáty z Irska a Spojeného království.

V roce 2001 se vrátil domů, kde dostal nabídku řídit irskou pobočku Robert Half International, nejstarší a nejziskovější náborové společnosti na světě. V té době měla společnost v Irsku pouze dva zaměstnance a každý rok byla ve ztrátě více než 20 000 euro. Za méně než čtyři roky udělal Ken z živořící filiálky úspěšnou firmu, která zaměstnávala 35 náborářů a mohla se pochlubit čistým ziskem přes 600 000 euro ročně.

„Když přišla v roce 2010 recese, Robert Half zavřel své pobočky v několika evropských zemích včetně Irska. Rozhodnutí přišlo bez varování. Po téměř 7 letech ve společnosti jsme byli s kolegy propuštěni,“ říká Ken. „Vzpomínám si, jak jsem volal své ženě, která mi brečela do telefonu. V té době jsme měli obrovskou hypotéku, čekali jsme první dítě… Prostě jsme tomu všemu nemohli uvěřit,“ dodává.

S rodinnými a finančními závazky a s malými možnostmi najít v době krize slušně placené místo se Ken o dva dny později rozhodl založit Wallace Myers International.

Jak jsi přišel na tohle jméno, ptám se.
„Podíval jsem se na 10 nejpopulárnějších amerických příjmení a 10 nejoblíbenějších příjmení ve Spojeném království a našel dvě jména, které spolu dobře ladili. A jako třetí část názvu jsem přidal slovo mezinárodní."

Celé své odstupné v hodnotě 15 000 eur investoval do podnikání. Pronajal si malou kancelář v Dublinu a po získání licence personální agentury začal pracovat sám na sebe. „Abych byl upřímný, bylo to strašidelné období. Když jste začínající agentura bez referencí, je velmi těžké přilákat velké klienty a ty nejlepší kandidáty,“ říká Ken a pokračuje „Ale brzy jsem zjistil, že když jste přitlačeni ke zdi, najdete způsob, jak to zvládnout. A já jsem to prostě musel zvládnout.“

Od samého začátku se zaměřil na budování značky se silnými konkurenčními výhodami, mezi něž patřilo zavedení náborového procesu založeném na jeho 17letých zkušenostech, etické jednání v nejlepším zájmu zákazníka nebo kandidáta a dlouhodobá perspektiva partnerství. Dobrý vztah s klientem je ve WM vždy víc než krátkodobý finanční profit.

„Tyhle zásady společně s kvalitou našich zaměstnanců se při budování firmy ukázaly jako klíčové,“ vypráví Ken. „V našem oboru jste jen tak dobří jako konzultant, který vás zastupuje. A tohle je místo, kde vyhráváme,“ upřesňuje.

Jak vypadá budoucnost Wallace Myers International?
Ken plánuje v příštích pěti letech otevřít nejméně tři další evropské kanceláře a během stejného období zvýšit roční příjmy na 40 milionů eur. I když je nyní majitelem prosperující firmy, nezapomíná na časy, kdy stál sám na začátku a angažuje se  v místní neziskové iniciativě Jobcare. Svými zkušenostmi a znalostmi zde pomáhá úzce kvalifikovaným zaměstnancům nebo absolventům, kteří obtížně hledají práci.

To, co se Kenovi podařilo dosáhnout, je pozoruhodné. Ztratil práci a investoval celé odstupné do vlastního podnikání. Za méně než 6 let vybudoval společnost Wallace Myers International s 34 zaměstnanci a s ročním obratem přes 5,5 milionů euro. A díky fokusu na internacionalizaci podnikání to vypadá, že se teprve rozehřívá.

„Je to legrační, když si pomyslím, že kdyby mě nepropustili, stále bych teď asi pracoval pro svého starého zaměstnavatele,“ uzavírá Ken s úsměvem.

 

* Tento článek byl poprvé publikován 1. ledna 2017 na serveru Independent.ie
** Foto David Conachy