Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

3 trendy v recruitmentu. Přijme vás do práce robot?

Posted on 19 April 2023 by Aleš Křížek

Nábor zaměstnanců zažil v posledních 5 letech nejvíce změn od roku 1989. Ke slovu se nyní dere umělá inteligence. Zjistěte, co se na nás chystá.

1. Ovládáte soft skills? Ne? Tak do toho. Brzy budou klíčové

Zatímco v minulosti byly v profesní oblasti nejdůležitější technické dovednosti a zkušenosti, v budoucnosti bude kladen zvýšený důraz na soft skills. Očekává se, že stále více zaměstnavatelů bude hledat kandidáty s rozvinutou schopností komunikovat a spolupracovat v rámci týmu. Prim bude hrát také jejich flexibilita a kompetence k řešení problémů. Všechny tyto dovednosti - takzvané soft skills - jsou totiž nezbytné pro úspěšné fungování moderních firem.

Trendy v recruitmentu. Přijme vás do práce robot?

2. Ať žije automatizace. Kandidáty posoudí robot

Automatizace je všeobecně stále důležitější a mnoho společností využívá už dnes technologické nástroje při náboru zaměstnanců. V nejbližší době se očekává, že se zautomatizuje ještě daleko více pracovních procesů, které souvisí s lidskou činností. V recruitmentu to může například znamenat, že bude možné některé úkoly jako vyhledávání kandidátů, vyhodnocení jejich životopisů a plánování pohovorů přenechat strojům.

Prozkoumejte volná místa

3. Staneme se zaměstnanci umělé inteligence?

Svou roli sehraje v recruitmentu i umělá inteligence. Právě její využití může pomoci ve strojovém procesu vyhledávání kandidátů podle určitých kritérií, ve vyhodnocování výsledků pohovorů a také při mnoha dalších úkolech.

Uíčko může rovněž přispět k vylepšení následného “onboardingu ” nováčků při jejich začleňování do firmy. Podle všeho se tedy využití UI ani v tomto oboru nevyhneme. Není proto otázkou zda, ale kdy budeme moci umělou inteligenci nasadit při filtrování vhodných profilů v CV databázích a na LinkedInu. Její schopnost vyhodnotit obrovské množství dat ve zlomku času oproti lidskému recruiterovi je pro tuto činnost zásadní.

V porovnání s rokem 2000 se tak práce náboráře bude ještě více posouvat k práci analytika. Podle všeho tak budou “lovci lidí” stejně jako uchazeči o zaměstnání trávit daleko více času před počítačem, než na osobních schůzkách, jak tomu bylo třeba právě v roce 2000. Osobně k tomu musím dodat: “Bohužel.”

 

Pokud vás zajímají další informace, které jsme na téma stroje versus lidé publikovali, prozkoumejte naše dřívější články:

Dáváte-li přednost osobnímu přístupu, využijte naše recruiterské služby:

 

 

O autorovi

Aleš Křížek

Aleš Křížek, Wallace Myers, specializovaný recruitment a Executive Search

Aleš má dvacet let zkušeností v oblasti specializovaného recruitmentu a executive search. Vede českou pobočku Wallace Myers a jako recruiter se zaměřuje na sektory finance a účetnictví a IT.

Kontaktujte Aleše

Share This Article