Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

Home office - benefit nebo trest?

Posted on 12 March 2021 by Aleš Křížek

Donedávna lidé toužili po home office a skutečně jim prospíval. Po roce nouzového stavu se však ukazuje, že trvalá práce z domu řadě dospělých škodí podobně jako školákům výuka on-line.

Home office benefit nebo trest2

Na home office firmy dříve lákaly

Takzvaný home office se na našem pracovním trhu začal významněji objevovat zhruba před deseti lety. Podle průzkumů figuroval hned od počátku mezi oblíbenými zaměstnaneckými benefity. Možnost částečné práce z domova tehdy nabízely hlavně IT společnosti. Rozvoj on-line světa ruku v ruce s permanentním nedostatkem specialistů i v jiných oborech nakonec přinutil k umožnění práce na dálku většinu firem. Prezentovaly home office jako mimořádnou výhodu, aby se jim zaměstnanci neohlíželi po konkurenčních nabídkách a zároveň tím lákaly nové posily.

Hledám práci

Spokojení zaměstnanci se činili z domu skutečně efektivněji a pochvalovali si větší svobodu a nezávislost. Místo dojíždění na pracoviště mohli ušetřený čas věnovat svým koníčkům a rodinám. Mluvilo se o skvělém work life balance a většina dálkařů snila o home office na více dní v týdnu. Představovali si, jak mailují a telefonují pod slunečníkem na pláži a místo pseudo odpočinku na firemním gauči skočí o přestávce do vody. Jenže co čert nechtěl, dostalo se nám takového home office, že na staré dobré dojíždění za kolegy a zákazníky vzpomínáme s láskou.

Dnes je trvalá práce z domu k nevydržení

Už rok nemusíme do kanceláří, ale ruku na srdce, věnujeme se díky tomu více našim dětem? Opravdu jsme po roční samotce plně soustředěni na práci a zažíváme dokonalý work life balance? Celotýdenní home office ve skutečnosti není pro každého. Řada lidí postrádá normální lidský kontakt s kolegy a jen málokdo dokáže vnímat týmového ducha a vzájemnou pracovní motivaci přes obrazovku. Ani wifi přetížená on-line výukou školáků nepřipomíná dávný plážový sen.

Dokonce už i v masmédiích začíná prosakovat, že nekonečný home office leze mnohým na mozek a napadá je změna práce. Také se už těšíte na upovídané spolupracovníky zpět do vašich kanceláří, kabinetů či učeben? Anebo jste si díky práci z bytu uvědomili, že svého neurvalého šéfa včetně zbytku kolektivu dokážete postrádat? Pak neváhejte a sledujte naše inzeráty na aktuálně volná místa.

 

 

O autorovi

Aleš Křížek

Aleš Křížek, Wallace Myers, specializovaný recruitment a Executive Search

Aleš má dvacet let zkušeností v oblasti specializovaného recruitmentu a executive search. Vede českou pobočku Wallace Myers a jako recruiter se zaměřuje na sektor finance a účetnictví a IT.

Kontaktujte Aleše