Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

Příprava na profese, které zatím neexistují

Posted on 12 May 2022 by Jitka Provazníková

Četli jste zprávu Světového ekonomického fóra? Víte, jak se projeví digitalizace, robotizace a umělá inteligence v našich povoláních?

Děti a mladí lidé mají představu, co by je lákalo, co by chtěli dělat. Mají spoustu nápadů a snů, které dospělí obvykle zadupou. Doba se ale mění a nepředstavitelné se stává skutečností. Řekli byste ještě před 15 lety, že se budou potraviny nakupovat online, auta parkovat sama a že nám svačinu doručí dron?

Nové pozice vznikají stále rychleji

Zatím přesně nevíme, jaké profese vzniknou a budou poptávané v dalších desetiletích. Některé trendy ale můžeme odhadovat. Kdo četl The Future of Jobs Report 2020 v rámci World Economic Forum, dokáže předvídat, po jakých pracovnících se ve světě snižuje poptávka (rutinní manuální práce jako zadávání dat, administrativa, účtování, montování) a o jaké kvalifikované zaměstnance zájem stoupá (analytici, specialisté na umělou inteligenci a strojové učení, inženýři robotiky, specialisté na automatizaci procesů).

Aktuálně probíhá další vlna celosvětového šetření, jak se v posledních dvou letech mění poptávka zaměstnavatelů a jejich technologie. Do tohoto šetření se zapojí i desítky českých firem. Už teď je jasné, že se bude pracovní síla mezioborově přesouvat.

Podniky urychlují digitalizaci pracovních procesů, investují do automatizace úkolů a rozšiřují práci na dálku. Je to důsledek technologického pokroku a v rámci ČR také velice nízké nezaměstnanosti, která s sebou nese tisíce neobsazených míst a narůstající mzdy. Zajděte si někdy do robotického baru v Praze Stodůlkách. Němý sommeliér vám tam podle výběru v tabletu nalije víno a distribuční systém objednávku doručí. Zvláštní? Za pár let to možná bude standard.

Tabulka poptávky po pozicích

Tabulka poptávky po pozicích

Jak se na dosud neexistující povolání připravit?

Řada nám neznámých veličin transformuje trh práce tak, že si to nedovedeme představit. Změny se přitom netýkají jen dětí a studentů, ale i nás, co máme ještě hezkých pár produktivní let před sebou. Strategický kariérní plán by proto měl zohledňovat rychlost, s jakou jdou technologie dopředu a jak se mění potřeby civilizace. Klíčovým faktorem úspěšnosti jednotlivců na pracovním trhu je stále na sobě pracovat a vzdělávat se.

“The ability to gain new knowledge will be more valuable than the knowledge itself” Dell technologies, Social Impact Plan for 2030 & Beyond

Překážky v přijímání nových technologií

Překážky v přijímání nových technologií

Měnit “pracovní” kabát se vyplatí

Studium zdaleka nekončí absolvováním střední nebo vysoké školy. Čím dál víc a čím dál rychleji budeme nuceni přizpůsobovat své znalosti realitě, měnit obory a pozice. Bude zkrátka nutné uchopit příležitost za pačesy. Abychom nezaspali dobu, je pro nás důležité:

  • Nebát se technologií
  • Mít otevřenou mysl a sledovat trendy
  • Mít schopnost přizpůsobit se
  • Na rovinu říct, co umíme a v čem jsme dobří
  • Neustále se vzdělávat, studovat a učit se od zkušenějších

Platilo, že úspěch firmy je tak velký, jak dalece je v ní využit lidský potenciál. Do roku 2025 tak bude čas strávený lidmi a stroji v práci na současných úkolech stejný (zdroj: The Future of Jobs Report 2020). Měnit obor se tedy jednoznačně vyplatí. Své by nám o tom mohli vyprávět někdejší telegrafista, telefonista, svačinář nebo tužkař.

Technické obory - volné pozice

Pomůžeme vám najít práci, která vám sedne.

 

 

O autorovi

Jitka Provazníková

Jitka Provazníková, Wallace Myers, specializovaný recruitment a Executive Search

Jitka se specializuje na nábor pracovníků v oblasti engineering, ať už jde o sektor automobilového průmyslu, elektrotechnologie nebo výrobu. Díky důkladným znalostem tohoto prostředí dokáže propojovat zajímavé pracovní příležitosti s těmi správnými lidmi.

Kontaktujte Jitku

 

Share This Article