Wallace Myers Česká republika
Menu

Blog

Za prací do Irska

Posted on 14 April 2019

Možná jste právě dokončili školu a přemýšlíte, že by se vám do životopisu hodila zkušenost ze zahraničí, která je v dnešní době tak ceněná. Nebo prostě jen pomýšlíte na život v zahraničí. V jednom z předešlých článků jsme probírali práci v zahraničí obecně, teď nastal čas podívat se blíže na pracovní příležitosti v krásném a zeleném Irsku.

Prác v Irsku, v Dublinu i na venkově

Obecně o Irsku

Irská republika je ostrovní stát ležící v severozápadní Evropě, který zaujímá přibližně 83 % ostrova, zbytek připadá Severnímu Irsku, které patří od roku 1922 Velké Británii.

Administrativně se člení na 26 hrabství. Hlavním a největším městem je Dublin, který leží na východě země s přibližně půl milionem obyvatel. Současná metropole je známá svými malebnými uličkami, starými typickými budovami a nejslavnějším černým pivem Guinness. Podnebí Irska ovlivňuje teplý Golfský proud od Atlantického oceánu, díky čemuž je místní klima poměrně teplé a daleko mírnější než v jiných zemích s podobnou zeměpisnou šířkou.

Irsko jako ideální země, kam jet za prací

Irsko se zdá být v mnoha ohledech ideální zemí, kam za prací. Je vysoce multikulturní zemí, procento cizinců žijících a pracujících v Irsku se rok od roku prudce zvyšuje díky expanzi mezinárodních společností. Říká se, že Irové jsou jedni z nejpřátelštějších lidí na světě, v roce 2016 bylo Irsko dokonce zvoleno jednou z nejpřátelštějších zemí na světě a zároveň je v současné době i jednou z nejbezpečnějších zemí.

Pokud jste si vybrali Irsko z důvodu zdokonalení angličtiny, Irové jsou k cizincům velmi tolerantní a shovívaví co se týče angličtiny. Ačkoliv národním a oficiálním jazykem Irska je galština, většina populace používá angličtinu jako jejich první jazyk.

Zatímco život v Dublinu může být dražší než ostatní části Irska, je podstatně levnější než např. Londýn a některé další části Spojeného království, a to především díky výrazně dostupnějším cenám nemovitostí. Doprava je také cenově dostupnější než v anglickém hlavním městě.

Češi a Slováci mají v Irsku dobrou reputaci – „Jsme považováni za pracanty, kteří vždy odvedou práci skvěle, lépe než jiné národy a díky tomu tady máme dveře otevřené a není tak těžké sehnat si tady práci“, říká Kateřina, Češka žijící a pracující v Dublinu již osmým rokem. V Irsku dávají možnosti i lidem, kteří nemají VŠ a i přesto se mohou dostat na vedoucí a manažerské pozice. „Pokud jste šikovní a zaměstnavatel si toho všimne, tak v budoucnu může poskytnout kurz a díky tomu vám může nabídnout vyšší pracovní pozici. Nehledí se na to, co jsi vystudoval, kolik máš odstudovaných let nebo jestli máš dostatečný počet vystudovaných škol“, dodává Kateřina.

Co je třeba vyřídit před získáním práce

1. Pracovní povolení

Pro občany České republiky neplatí žádná omezení přístupu na irský pracovní trh, pro získání práce v Irsku tedy nebudete potřebovat pracovní povolení. Pokud přijedete do Irska na delší dobu než jsou 3 měsíce, můžete si zažádat o povolení k pobytu. Vaší žádost vyřídí v Dublinu kancelář registrace cizinců (The Aliens Registration Office), v ostatních oblastech místní policejní stanice (the local Garda Síochána District). Při žádosti o povolení k pobytu bude potřeba platný cestovní pas nebo občanský průkaz, fotografie a vyplněná žádost.

2. PPS (Personal Public Service) number

Jedná se o registrační číslo, nezbytnost, bez které nedostanete plnou výši vaší výplaty. PPS number musí mít každý, kdo v Irsku odvádí daně. Pro získání tohoto čísla potřebujete dopis/příslib z vaší práce, že vás chtějí zaměstnat. Následně je třeba domluvit si schůzku na místním oddělení Ministerstva sociálních a rodinných věcí. Do 30 dnů vám přijde kartička s číslem, které předáte vašemu zaměstnavateli. Další informace o procesu žádosti a požadavcích lze snadno najít na webové stránce www.welfare.ie.

3. Bankovní účet

Téměř ve většině zaměstnání po vás budou chtít, abyste vlastnili irský bankovní účet. Obecně na otevření bankovního účtu potřebujete:

  • proof of address – doklad potvrzující vaši adresu, tím může být např. dopis z práce, jakýkoliv účet (za elektřinu, plyn apod.) nebo potvrzení od vašeho pronajímatele, že v jeho bytě bydlíte, musí tam však být uvedeno vaše jméno a adresa.
  • občanský průkaz/pas

4. Bydlení

Jeden z nejlepších portálů, kde můžete najít ubytování je: www.daft.ie Na těchto stránkách si můžete najít buď pronájem bytu nebo pronájem pokoje. Nezapomínejte na kauci (většinou ve výši jednoho měsíčního nájmu), kterou vyžaduje v Irsku každý majitel. Bydlení můžete hledat i na různých facebookových skupinách jako Rent in Dublin, Room for rent in Dublin apod. Mějte na paměti, že Dublin je finančně mnohem náročnější než ostatní irská města a pokud se rozhodnete v Dublinu žít, musíte buď snížit své nároky (tzn. bydlet dál od centra, sdílet byt s dalšími lidmi apod.) nebo si připravit více peněz.

5. Teď už jen … najít práci

Uchazeč o práci se může zaregistrovat na irském pracovním úřadě, kde najde i nabídky práce. Další volné pozice jsou k dispozici například na internetových vyhledávačích pracovních míst a na stránkách personálních agentur.

Co se týká hledání práce, záleží, o který obor máte zájem. Na pozice např. v pohostinství poměrně dobře funguje rozesílání životopisů napřímo anebo si vytiskněte několik kopií svého životopisu a osobně obejděte podniky, které se vám líbí.

Pro ostatní obory dobře fungují stránky jobs.ie, indeed.ie, gumtree.ie, irishjobs.ie, na zajímavé pracovního příležitosti lze narazit i v různých skupinách na Facebooku jako je Jobs in Dublin nebo Češi a Slováci v Irsku.

  • Minimální mzda v Irsku je € 9,80 za hodinu v roce 2019.
  • Bez angličtiny se tu neobejdete – požadavky se stále zvyšují a ten, kdo neumí anglicky, bude práci hledat velmi těžko.

Pokud zvažujete možnost jet za prací právě do Irska a domluvíte se plynně anglicky, moc ráda o vás uslyším. Neváhejte mě kontaktovat ohledně pracovních příležitostí, ráda je s vámi zkonzultuji detailněji a proberu možnosti. Se specifickými požadavky na práci dokáží velmi ochotně poradit i naši kolegové v Irsku.